anaDnovo

Ana Dubljević

Ana Dubljević ( 1980, Beograd) je izvodjačica i autorka u polju plesa, koreografije i koreografije kao proširene prakse. Fokusira svoj rad na pitanje političnosti, s jedne strane umetnosti i umetničkog dela, i sa druge strane političnosti naših svakodnevnih individualnih i kolektivnih života, danas.

Ana je aktivni član Stanice, servisa za savremeni ples iz Beograda. Završila je Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, a njen obrazovni i umetnički razvoj u domenu savremenog plesa i koreografije realizovan je kroz različite van-institucionalne platforme kao što su izmedju ostalih, Enparts Campus 2010, NOMAD Dance Academy 2008, DanceWEB/ImpulsTanz 2007, Fostering Creativity i InteatroFestival Academy 2006; njen umetnički rad podržan je u 2017.god. od strane DNA evropske mreže, 2012/13 od strane APAP Network; učestvovala je u The Curatorial Project 2011 i dobijala umetničke rezidencije kao što su Life long Burning- Workspace Brussels 2013, Jardin dÉurope u Cullberg Ballet 2012, Mogosoaia Center 2008, itd.

Kao izvodjač, Ana je radila sa domaćim koreografima i pozorišnim rediteljima, Dalijom Aćin, Isidorom Stanišić, Svetlanom Djurović, Aleksandrom Popovskim, Andjelkom Nikolić i bila deo različitih nagradjivanih predstava – Metamorfoze JDPa, Radnici umiru pevajući Hartefakt/Bitef Teatra i Knjiga Lutanja Malog pozorišta Duško Radović.

2009. započinje samostalni autorski koreografski rad. U predstavama Ono, Kod Ane za šankom, Predstava koja se ne zove pičke u kurcu, AEIOU – Idemo ispočetka, Privremenici, Strawberry fields forever i Wast of time, kao i skorijim predstavama Koreoerotikon, Samo moje i Ovo ostrvo, Ana se bavi i pitanjima umetničkih kolaboracija i ima interes za istraživanje različitih načina umetničkog stvaralaštva u nehijerarhijskim strukturama.

Njena koautorska plesna predstava sa Igorom Korugom “Samo moje” u 2016. nagradjena je na Infant Festivalu u Novom Sadu i uvršćena je u glavni program prestižnog 50. Bitef Festivala u Beogradu.

Od 2012. na ovamo, bavi se i pedagoškim radom kroz edukacijske programe Stanice – Puzzle #2 i #3, ili kao dramaturg kolektivnih procesa mladih umetnika Baltičkog regiona 2018, u saradji sa New Theater Institute of Latvia.

Ana Dubljević trenutno završava Master studije Koreografija i performans – MA CuP, na Institutu za Primenjene Teatarske Studije u Giessen-u, Nemačka, kod prof.dr. Bojane Kunst. U 2016. godini uz podršku Erasmus-a, jedan semestar studija bila je i gostujući student na Zagrebačkoj Akademiji Dramskih Umetnosti, na MA Dramaturgija izvedbe, kod prof.Sergeja Gorana Pristaša.

Predstava “Still to come, a feminist pornscape”, nastala u saradnji sa jos četiri umetnice, njen je završni master rad. Predstava je premijerno izvedena u Mousonturm-u u Frankfurtu, krajem 2017, kao i na Zagreb Queer festivalu, Kondenz Festivalu u Beogradu, Sofiji i MOT festivalu u Skoplju u 2018.god.

https://adubljevic.wordpress.com

PROČITAJTE: