dalijaAnovo

Dalija Aćin Thelander

adresa: Friherregatan 14, 16558, Stockholm, Švedska
telefon: +46709462072, +381 60 42 82 842
email: dalija.acin@yahoo.com
www.dalijaacin.net

Rođena 1974. godine. Diplomirala je u Baletskoj školi Lujo Davičo i sticala znanje i prakse iz oblasti savremenog plesa kroz mnogobrojne programe u Evropi.

Svoje koreografske radove predstavila je na festivalima u zemlji i inostranstvu (Impulstanz, Tanz im August, URB Festival, Les Particules, Tazntendezen, Mladi levi, Tjedan suvremenog plesa, Oppla, Performa, BITEF, BELEF, Infant itd) i sarađivala sa internacionalnim koreografima.

Dobitnica je prestižne nagrade Impulstanz festivala -“Prix Jardin d’ Europe” (2008) i Nagrade za istraživanje mogućnosti graničnih pozorišnih oblasti Infant Festivala (2007) za predstavu “Handle with great care”, Specijalne nagrade medjunarodnog festivala TIBA (2009), Nagrade za najbolju dečiju predstavu MESS festivala za predstavu ”Knjiga lutanja” (2011) i nagradu publike MESS festivala za decu za predstavu za bebe ”Neke vrlo važne stvari”, kao i Sterijine nagrade za scenski pokret za predstavu ‘’Metamorfoze’’.

Autor je predstave za decu “San žute čarape“, “Knjiga lutanja”, (2008), predstave “Neke vrlo važne stvari”, (2010) namenjene bebama i audio-vizuelne instalacije za “Bejbi spejs”. Saradjivala je sa pozorišnim rediteljima kao sto su Aleksandar Popovski, Nebojsa Bradić, Goran Marković, Anja Suša, Robert Raponja, Selma Spahić, Djurdja Tešić, Andjelka Nikolić.

Ko-osnivač je i koordinator Stanice Servisa za savremeni ples, ko-osnivač programa Nomad Dance Academy.

Incijatorka je i koordinatorka Generatora – Saradničkeplatforme za razvoj dečijeg plesnog teatra na Balkanu, u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples i parterskih organizacija iz Hravtske, Makedonije i Bosne i Hrecegovine.

Od 2012. živi u Stokholmu (Švedska).

PROČITAJTE: