jovanaKnovo

Jovana Rakić Kiselčić

Jovana Rakić Kiselčić

Diplomirala je na odseku za Etnologiju i antropologiju na Filozofskom Fakultetu u Beogradu i zavšila master studije na Akademiji za muziku i ples, odsek Diseminacija plesa u savremenom kontekstu, Keln, Nemačka. Dobitnica je stipendije Dance Web 2011. a učestvovala je i u programima Nomad Dance Academy 2010 i ENPARTS Open Campus, Dansens Hus Stockholm 2011. 

Od 2008. sarađuje sa društveno marginalizovanim umetnicima, grupama i pojedincima u Srbiji. U ovom kontekstu radila je kao izvođač, plesni pedagog i autor u projektima Dan posle, Okvir tela, Pravo na umetnost, Zajedno.

Njen umetnički rad uključuje predstave: Concerto for Three Bodies (izveden u programu 8:tension festivala Impulstanz 2012) nastao u saradnji sa Aleksandrom Georgievim i Azrom Ibrahimović, Koža je zid u saradnji sa Adrijanom Lubinom i Jelenom Stojiljković. Samostalna autorstva: Accumulated Figures (2012), SS and above (2012) i A Mind Cut (2010), premijerno izvedena na i otvorila festival Pleskavica, Ljubljana 2010; Choreography of Imagination (2013-2014)- master istraživanje i perfromans, kao i plesna predstava Vrste (2014).

Jedna je od šest autora projekta Temporaries (2012-2013) u kojem su učestvovali samostalni autori i koreografi mladje generacije koji žive i rade u Beogradu (Ana Dubljević, Dušan Broćić, Igor Koruga, Ljiljana Tasić, Marko Milić).

Tokom 2014. posvetila se radu na projektima čiji je fokus kreiranje za decu i rad sa decomu kontekstu izvođačkih umetnosti i savremenog plesa (projekti Generator i Kaleidoskop).

Učestvovala je kao plesač i izvođač u projektima čiji su autori: Boris Čakširan, Jana Jevtović, Dalija Aćin, Dragana Bulut, Andjelija Todorović, Dušan Murić, Fahrudin Salihbegović, Odile Duboc, Bojana Mišić, Katzura Kan, Danica Arapović, Soeren Siebel etc.

Kao autor i izvođač učestvovala je na festivalima u zemlji i inostranstvu, izmedju ostalih: Bitef (Beograd), Infant (Novi Sad), ImpulsTanz (Beč), TheaterSzene (Keln), Kondenz (Beograd), Pleskavica (Ljubljana), Platform of Young Choreographers (Zagreb), Locomotion (Skopje), Off Frame (Beograd), FIAT (Podgorica), Performing Arts Market (Solun), Testbed, Shaking Body (London), itd.

Kao jedan od učesnika predstave „Reset“ dobila je nagradu za „specifičnu izražajnost u graničnom području umetnosti i ostalih umetnosti ili stvaralaštva u najširem smislu“ na festivalu Infant, Novi Sad 2010.

Jovana je član organizacije festivala Off Frame tj. Van Okvira kojije fokusiran na predstavljanje i podržavanje društveno angažovanih predstava, radionica, diskusija o društveno osetljivim pitanjima. Festival ugošćava domaće umetnike, umetnike iz regiona bivše Jugoslavije i Evrope.

Concerto for Three Bodies, premiere PTL, Ljubljana 2012
http://www.youtube.com/watch?v=GwJZCn4rZLs

Temporaries, 2012- 2013.
http://temporaries.weebly.com/index.html

Presentations of workshops, performances, working with marginalized groups in Serbia
https://www.youtube.com/watch?v=FjefEL7qVeo

Off Frame festival
http://www.off-frame.org/#!__home-2013-english

Vimeo channel
https://vimeo.com/user4691072

PROČITAJTE: