KONDENZ 2012

Festival savremenih izvodjačkih umetnosti / Festival of contemporary performing arts

  1. – 29. oktobar

Magacin u Kraljevica Marka 4, Beograd / Magacin in Kraljevica Marka 4 street, Belgrade

PROGRAM

  1. oktobar

18.30h

“Pass It On”

Dragana Bulut

Produkcija / Production: HZT Centar za ples Berlin i Stanica Servis za savremeni ples
Finansijska podrška / Financial support: Sekretarijat za kulturu grada Beograda / Belgrade City Council
Trajanje / Duration: 60+30min

20.15h

“SERIES”

Autor/author: Marko Milić

U saradnji sa / In collaboration with: David Wampach
Umetnicki Supervisor / Artistic supervisor: Martine Pisani
Umetnicki savetnik / Artistic adviser: Andreja Široki, Olivier Hespel
Muzika / Music: Dušan Broćić
Produkcija / Production: LOOPING project
Razvoj / Developed by: Uzès danse CDC

U partnerstvu sa / Partnership: TanzWerkstatt Berlin, O Espaço do Tempo
Pordška / Supported by: The Culture Programme of the European Union, CCN de Franche-Comté Belfort, Treffen Total, Station service for contemporary dance
Trajanje / Duration: 25 min

21.00h

“I Sing the Body Electric”

Aneta Stojnić, Dušan Broćić i Ljiljana Tasić

Produkcija / Production: Stanica Servis za savremeni ples / Station Service for contemporary dance
Finansijska podrška / Financial support: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije / Ministry of Culture and Media of Republic of Serbia
Podrska / Supported by: Kulturni centar Rex / Cultural center Rex
Trajanje / Duration:

  1. oktobar

18.00h

Prezentacija laboratorije ” Koreografija pažnje” / Presentation of the laboratory ’Choreography of attention’ /

Učesnici / Participants: Matilde Chenin (F), Maja Ćirić (RS), Ana Dubljević (RS), Malin Elgan (S), Katarina Popović (RS), Marko Milic (RS), Ljiljana Tasić (RS), Isin Onol (T), Larraitz Torres (E), Roger Rossell (E).

Podrška / Support: Evropska unija – Program Kultura 2007-2013, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Baskijski institut

20.00h

“SS and above”

Autor / Author: Jovana Rakić Kiselčić

Kreativni doprinos i izvodjenje/Creative contribution and performing : Boris Čaksiran i Jelena Stojiljković
Muzika / Music: Antoine Barrau
Dramaturska konsultacija / Dramaturgical consultation: Marko Pejović

Produkcija / Production: Stanica servis za savremeni ples / Station service for contemporary dance
Finansijska podrška / Financial support: Sekretarijat za kulturu grada Beograda / Belgrade City Council
Trajanje / Duration: 40 min

21.00

“Temporaries”

Autori/authors: Marko Milić, Igor Koruga, Jovana Rakić Kiselčić, Ljijana Tasić, Dušan Broćić, Ana Dubljević

Produkcija/production: Stanica servis za savremeni ples i autor i apap network / Station service for contemporary dance and apap network
Trajanje/duration: 90 min

  1. oktobar

20.00

Vežba iz koreografije pažnje”Tačka bez povratka” / Exercise for choreography of attention ’Point of no return’

Autori: Dalija Aćin Thelander i Siniša Ilić

Produkcija/Production: Stanica servis za savremeni ples / Station service for contemporary dance
Finansijska podrška/Financial support: Ministarstvo Kulture i Informisanja Republike Srbije
Trajanje/duration: 40 min

21.00

“Concerto for three bodies”

Autori / Authors: Azra Ibrahimovic, Aleksandar Georgiev, Jovana Rakic Kiselcic
Dramaturg / Dramaturge: Rok Vevar
Izvodjenje / Performed by: Azra Ibrahimovic, Aleksandar Georgiev, Jovana Rakic Kiselcic

Produkcija / Production: O.N.E., Stanica Servis za savremeni ples, Lokomotiva, Jardin d´ Europe, European Cultural Foundation (Step Beyond),Plesni Teatar Ljubljana, Nomad Dance Academy
Trajanje / Duration: 55 min

  1. oktobar,

20.00

“Pas de quoi?”

Koreografija / Choreography by: Miona Petrović
Izvodjenje / Performed by: Miona Petrović
Trajanje / Duration: 10 min
Laureat nagrade Ohrabrenje 2011.godine / Laureate of the award Encouragement 2011

20.45

“Vrbovanje utopije: sve što imam protiv sebe, sve što imam protiv svih” / “Invoking a Utopia : tech tree of Me vs. Me vs. Humans”
Autor / Author: Dušan Murić
Produkcija / Production: Stanica servis za savremeni ples i autor / Station service for contemporary dance and the author
Finansijska podrška / Financial support: Ministarstvo Kulture i Informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda
Trajanje / Duration: 70 – 80 min

O KONDENZU:

preuzeto sa SEEcult.org

Festival savremenih izvođačkih umetnosti Kondenz, jedini u Srbiji koji je posvećen koreografskim ostvarenjima i performansima domaćih i autora iz regiona, suočen je u petom izdanju s nedostatkom finansijske podrške nadležnih institucija, a uprkos tome, predstavlja od 26. do 29. oktobra u Magacinu u Kraljevića Marka u Beogradu, desetak novih produkcija, ukazujući ujedno na konstantan odliv scene i mnogobrojne razloge tog trenda.

U znaku poražavajuće situacije u kojoj se nalaze savremena umetnost i kultura u Srbiji specijalno je osmišljeno i otvaranje petog Kondenza u vidu naricanja.

Ekskluzivna narikača na otvaranju Kondenza je umetnica Vesna Stanković Milekić, poslanica Socijaldemokratske partije u Skupštini Srbije.

“Na ovaj način želimo da u prostor savremenih umetnosti uvedemo tradicionalne forme performansa i tako se kandidujemo za podršku novog Ministarstva kulture”, navela je Stanica Servis za savremeni ples, organizator Kondenza.

Peti Kondenz nastao je u DIY (do-it-yourself) maniru, s podrškom od svega 300.000 dinara (oko 2.600 evra) od Ministarstva kulture Srbije.

“Na ivici da odustanemo od organizacije Festivala, ipak smo odlučili da ovu (ne)priliku iskoristimo i javnosti glasno kažemo da nam umetnici odlaze, da ovde više nisu poželjni, da u svojoj zemlji ne mogu da prežive”, naveli su Dušan Murić i Marijana Cvetković Marković iz Stanice, koja je peto samo-organizovano, samo-finansirano i samo-podstičuće izdanje Kondenza posvetila koreografima, plesačima i kulturnim radnicima iz Srbije i čitavog Balkana koji “odlaze tamo gde ih više cene”.

S obzirom na okolnosti, Stanica je, kao organizator Kondenza, odustala od pravljenja festivalskog programa kako je činila do sada, pa je 300.000 dinara dobijenih od Ministarstva uložila u okupljanje umetnika koji su još ovde i onih koji više nisu ovde – da “ovima drugima pokaže da nam je svima stalo do njihovog rada i da, bez obzira što su odlučili da negde drugde žive, ovde još uvek mogu da rade i imaju s kim da sarađuju”.

“Solidarnost i međusobna podrška, kao osnovni principi rada i okupljanja u Stanici, pokazuju se na delu: svi rade organizacione, promotivne i kreativne poslove na ovom Festivalu. Želimo da novi radovi naših autora, producirani u Evropi ili u Srbiji (minimalnim grantovima od 100.000 do 300.000 dinara) budu promovisani, predstavljeni široj publici i zabeleženi na, brisanju i amneziji sklonoj, domaćoj kulturnoj sceni.

Kao prilika za okupljanje, razgovor, kritiku i razmenu, peti Kondenz je i apel protiv marginalizacije nezavisne umetničke i kulturne scene u Beogradu i Srbiji, apel za nezavisni umetnički prostor u Magacinu u Kraljevića Marka i ujedno doprinos kritičkom i glasnom govoru o mnogobrojnim temama koje ne smeju ostati prećutane: nasilje u javnom prostoru, marginalizacija umetnosti, kulture i obrazovanja, nacionalizam u dramatičnom porastu, ponovno iseljavanje i emigracija, partokratija, korupcija, otpor slepilu progresa i civilizacije…

Organizatori stoga pozivaju sve koje se te teme tiču da dođu 26. oktobra u 18 časova u Magacin, gde će narikača naricati nad nestajućim perspektivama umetnika na ovim prostorima.

Većina koreografa/autora na ovogodišnjem festivalu, inače, prošla je kroz neke od edukativnih, kreativnih i profesionalnih programa Stanice (Nomad Dance Academy, Fostering creativity, Puzzle, ‘rezidensi’, mnogobrojne radionice savremenog plesa i srodnih disciplina…). Na neki način, kako ističu organizatori, pređen je pun krug – cela generacija autora je oformljena, pa je ovogodišnje festivalsko izdanje njihovo (plus dvoje u najboljim godinama).

Polovina autora i umetnika koji učestvuju na petom Kondenzu živi i radi poslednjih godina u inostranstvu, pa je, kako napominju organizatori, sve više lepih razglednica i postera u kancelariji Stanice, a dragih lica i tela na televizijskim ekranima.

Peti Kondenz počinje 26. oktobra predstavom “Pass It On” Dragane Bulut, nastalu uz dramaturšku podršku Ane Vujanović, u produkciji HZT Centra za ples u Berlinu i Stanice, zatim solo “Series” Marka Milića, u saradnji s Davidom Wampachom, u produkciji projekta LOOPING, te premijerno “I Sing the Body Electric” Anete Stojnić, Dušana Broćića i Ljiljane Tasić.

Program drugog festivalskog dana, 27. oktobra, počinje prezentacijom rezultata laboratorije “Koreografija pažnje”, organizovane u okviru evropskog projekta “Special Issue”.

Učesnici su bili koreografi, vizuelni umetnici i kustosi iz Srbije (Katarina Popović, Marko Milić, Ana Dubljević, Maja Ćirić i Ljiljana Tasić), Španije (Roger Rossell i Larraitz Torres), Francuske (Matilde Chenin), Švedske (Malin Elgan) i Turske (Isin Onol).

Cilj tog projekta je da preispita i proširi polje koreografije upotrebom drugih medija, istražujući mogućnosti prenošenja same izvedbe na drugi medij i publiku. Naglašavajući aspekte kao što su interaktivnost, privatno i javno i postavljajući pitanje autorstva i vlasništva, proces rada je, kroz samoorganizovanu formu, bio usmeren na otkrivanje novih oblika komunikacije i potencijala koreografije i izvođačkih umetnosti.

Stanica se i ovim projektom zalaže za razvoj savremene plesne scene, skrećući pažnju na progresivne tokove savremenih izvođačkih praksi, kao i na važnost stalnog preispitivanja formi i normativa u okviru kojih se danas stvara.

Premijere na Kondenzu 27. oktobra imaće “SS and above” Jovane Rakić Kiselčić, uz kreativni doprinos i izvođenje Borisa Čaksirana i Jelene Stojiljković, te “Temporaries” Dušana Broćića, Dragane Bulut, Ane Dubljević, Igora Koruga, Marka Milića, Jovane Rakić Kiselčić i Ljijane Tasić, u dramaturgiji Ane Vujanović.

Za 28. oktobar najavljena je predstava “Vežba iz koreografije pažnje ‘Tacka bez povratka’” Dalije Aćin Thelander i Siniše Ilića, koju će videti i publika aktuelnog festivala Perforacije u Hrvatskoj, odnosno u Dubrovniku.

Premijerno izvođenje u Srbiji imaće iste večeri “Concerto for three bodies” Azre Ibrahimović, Aleksandra Georgieva i Jovane Rakić Kiselčić, koji i izvode tu predstavu čiji je dramaturg Rok Vevar.

Za završnicu, 29. oktobra, najavljena je koreografija “Pas de quoi?” Mione Petrović, dobitnice nagrade “Ohrabrenje” 2011. godine na Festivalu koreografskih minijatura u Beogradu, te premijerno “Vrbovanje utopije: sve što imam protiv sebe, sve što imam protiv svih” Dušana Murića – koncert, instalacija, performans, demonstracija i prezentacija.

Festivalski katalog biće štampan na otvaranju, na licu mesta, sa umetnicama Katarinom Popović i Bojanom Petković.

Festivalski sajt je http://kondenz2012.blogspot.se, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org
(SEEcult.org)

Teks o petom Kondenz festivalu iz perspektive Dušana Murića

Peti Kondenz. Kap po kap skupljamo se iz raznostranih odliva rose u jedan domaći beogradski vrtlog. Kondenzujte sa nama izvođačke sadašnjice i izvođačke savremenosti.

Stanica, servis za savremeni ples, poziva na Kondenz, festival savremenih izvođačkih umetnosti. Magacin u Kraljevića Marka, 26. do 29. oktobar.

Ovog puta festival je skoro potpuno domaći, kriza…ali usred tog obeshrabrujućeg stanja neki (mlađi) akteri beogradske plesne scene uspevaju da željom, entuzijazmom, saradnjom i koprodukcijom, prošarano podrškom domaćih institucija kulture, proizvedu daleko veći broj kvalitetnih produkcija nego što bi se, u sumornoj atmosferi u Kulturi i šire, moglo očekivati.

Nakon godina rasta beogradske savremene plesne scene i izgrađivanja njene relevantnosti u lokalnim, regionalnim i evropskim kontekstima, dobra je prilika za sagledavanje procesa koji su je oblikovali …kako smo odrasli, šta smo postali, i kuda idemo.

Ovogodišnji Kondenz pokušava da redefiniše kreativne i kritičke odnose prema mediju i stvarnosti, kao i da predstavi apdejte promišljanja opšteg i partikularnog kroz savremeni izvođački izraz.

Većina koreografa/autora na ovogodišnjem festivalu je prošla kroz neke od edukativnih, kreativnih i profesionalnih programa Stanice (Nomad Dance Academy, Fostering creativity, Puzzle, ‘rezidensi’, mnogobrojne radionice savremenog plesa i srodnih disciplina,…). Na neki način pređen je pun krug, cela generacija autora je oformljena, ovo izdanje je njihovo (plus dvoje u najboljim godinama).

S druge strane, nastavlja se konstantni Trend Odliva Scene. Polovina autora i umetnika će na festival svratiti iz eurostranstva… sve je više lepih razglednica i postera u ofisu Stanice, a dragih lica i tela na ekranima.

Peti kondenz nastao je u DIY (do it your self) maniru, sa podrškom Ministartsva Kulture i informisanja Republike Srbije

Reakcije Marka Milića na tekst:

hej muricu hvala na textu,
ima nekoliko delova texta koji su problematicni, hocete da ga stavimo u titanpad i sredimo zajedno>

skoro da ton texta opravdava situaciju u kojoj se nalazimo.

ljilja, dusan i ja smo razmorili neka pitanja kja su se pojavila nakon citanja, nisu razradjenja ali mogu da nam budu polaziste za dalju interevenciju na textu.

  1. pretpostavljamo da text treba da se obraca i institucijama kulture, publici koja je vec dolazila na kondenz i publici koja ce ove godine prvi put biti na kondenzu. u tom slucaju da li text treba da sadrzi uvodni deo o KONDENZU, koliko je vazan, kroz koje je faze prosao itd. i onda o ovogodisnjoj situacij… i o ovogodisnjem konceptu kondenza?
  2. takodje, kada se spominju nase produkcije, dobro je da se ne ostavlja prizvuk da mi ipak i u ovakvim (ne)uslovima rada uspevamo da “proizvodimo”, vec da se kroz nase produkcije ogledaju nasi uslovi rada i proizvodnje.
  3. zatim, mesto odrzavanja kondenza u magacinu, zasto u magacinu, sta je magacin, i kako je to povezano sa ovogodisnjim konceptom kondenza? objasnjenje za ljude koji nisu upuceni u nas rad i generalnu situaciju nezavisne kulturno umetnicke scene.

takodje, jedno od mogucih resenja je da se muricev text zadrzi kao jedan ugao umetnika, a da se pozove neko ko bi sa pozicije kriticara napisao dodatni text.

Ana Dubljević:
O Kondenzu danas ovako razmisljam

„Vodena para će se kondenzovati na neku površinu samo ako je površina hladnija od temperature rosišta. Kada se vodena para kondenzuje, ona donosi i određenu količinu topline, znači da zagreva površinu na kojoj se kondenzuje“. Ne zanima me dal nekog zanima. Kondenzujem se, jer biti para nije zabavno.

KONTAKT

Stanica Servis za savremeni ples / Station Service for contemporary dance
https://dancestation.org/

Ksenija Djurović

mobile +381 63 8396 807
email ksenija4533@gmail.com

ks