ARHIVA STIŽE USKORO / COMING SOON

Kompletna Stanica arhiva je u pripremi.

Projekti, 2014 – 2017

Blurry Photo Of People Dncing

Puzzle

Puzzle je projekat posvećen profesionalnom razvoju mladih plesača/ica i koreografa/kinja kroz stvaranje platforme za sistematičnu razmenu znanja i iskustava u plesu. Kroz upoznavanje sa praksama afirmisanih domaćih i međunarodnih koreografa, polaznici programa dolaze u dodir sa širokim spektrom relevantnih praksi neophodnih za profesionalni razvoj – od plesa i koreografije, koncipiranja i pisanja projekata, do samog izvođenja.
Detaljnije Puzzle
one1

#StationONE

Od 2015. godine Stanica razvija svoj novi rezidencijalni program StationOne namenjen umetnicima, istraživačima, teoretičarima i producentima koji se bave savremenim plesom i svim srodnim umetničkim, teorijskim i aktivističkim praksama. StationOne je platforma koja se gradila prethodnih godina kroz različite aktivnosti i programe Stanice i saradnje sa brojnim partnerskim organizacijama i mrežama.
Detaljnije #StationONE
Lionhearted Logo

Lionhearted

Lionhearted je platforma koja će podržati i osnažiti mlade evropske umetnike u oblasti savremenih izvođačkih umetnosti kroz stvaranje zajedničke platforme umetničkih organizacija. Sve organizacije-članice će ugostiti i slati mlade umetnice i umetnike, a uz pomoć platforme će ne samo moći da prelaze nacionalne granice, već i da dobiju podršku u vidu pokrivanja troškova, promocije i pozicioniranja u okviru “šire slike”.
Detaljnije Lionhearted
DNA

Departures and Arrivals

[DNA] Departures and Arrivals je međunarodni projekat podržan od strane programa Kreativna Evropa u kome Stanica učestvuje kao jedan od 13 partnera iz 11 zemalja. U okviru ovog projekta Stanica će biti koproducent četiri rada mladih koreografa iz Srbije koji su završili svoje formalno obrazovanje posle 2008. godine.
Detaljnije Departures and Arrivals
Nomad Dance Academy Photo & Logo

Nomad Dance Academy

STANICA je jedan od inicijatora mreže Nomad Dance Academy (nomaddanceacademy.org) zajedno sa partnerima iz Ljubljane, Zagreba, Skoplja, Sofije… Inicijativa pokrenuta 2005. godine kao pokušaj umetnika i kulturnih radnika u oblasti savremenih izvodjačkih umetnosti sa Balkana da ustanove prostor za trajnu razmenu i saradnju u postkonfliktnim, traumatizovanim i dezorijentisanim društvima na ovim prostorima.
Detaljnije Nomad Dance Academy
Life Long Burning

Life Long Burning

Life Long Burning (LLB) je projekat održive podrške savremenom plesu i izvođačkim umetnostima u Evropi i razvoju evropskih scena, podržan od strane programa Kultura Evropske unije. LLB obuhvata 10 različitih aktivnosti kroz koje teži osnaživanju međunarodne saradnje, omogućava mobilnost umetnika i njihovih radova i doprinosi njihovom profesionalnom razvoju.
Detaljnije Life Long Burning
generatorNEW

Generator

Generator je dugoročni kolaborativni projekat koji teži razvoju izvođačkih umetnosti za decu na teritoriji Balkana. Projekat okuplja umetnike, pedagoge, predstavnike institucija i eksperte angažovane na polju izvođačkih umetnosti i edukacije sa balkanskog i nordijskog prostora.
Detaljnije Generator
identityNEW

IDENTITY.MOVE!

IDENTITY.MOVE! nudi transnacionalnu platformu za teorijsko i umetničko istraživanje u oblasti savremenog plesa i srodnih izvođačkih umetnosti, fokusirajući se na “Istočni pojas” Evropske unije, odnosno zemlje od Baltičkog mora do Mediterana.
Detaljnije IDENTITY.MOVE!
jardinNEW

Jardin d’Europe

Jardin d’Europe je evropski projekat koji je trajao od 2008. do 2013. godine i bio je posvećen uspostavljanju održive evropske infrastrukture za profesionalni razvoj mladih umetnika, menadžera i teoretičara u oblasti savremenog plesa. Ovaj projekat je ustanovio Prix Jardin d’Europe – nagradu za najboljeg mladog evropskog koreografa.
Detaljnije Jardin d’Europe
apap

APAP network

APAP mreža – (advanced performing arts project) je evropski projekat u kojem je Stanica bila pridruženi partner. Predložili smo projekat Temporaries za podršku mreže – 5 umetnika iz Srbije je učestvovalo na rezidencijama u Berlinu, Zagrebu i Varšavu i na festivalima u Kortrijku, Zagrebu i Varšavi.
Detaljnije APAP network
gazingNEW

Gazing and Dancing

Naš cilj je razvijanje evropskog projekta oko koncepta pogleda, u pristupu koji simultano primenjuje teoretsko istraživanje i koreografsku perspektivu. Projekat će spojiti umetnike, istraživače i strukture iz više zemalja kako bi se omogućila i pospešila razmena njihovih veština i praksi.
Detaljnije Gazing and Dancing
specialNEW

Special Issue

U okviru projekta Special Issue, Stanica je predložila format laboratorije za kolaborativno istraživanje koncepta koreografije pažnje koji sprovode plesači, koreografi, kustosi i vizuelni umetnici.
Detaljnije Special Issue