DNA

Departures and Arrivals

[DNA] Departures and Arrivals je međunarodni projekat podržan od strane programa Kreativna Evropa u kome Stanica učestvuje kao jedan od 13 partnera iz 11 zemalja.

Projekat je inicirala čuvena plesna škola iz Brisela P.A.R.T.S. (The Performing Arts Research and Training Studios), osnovana 1995. godine udruženim snagama plesne kompanije Rosas i belgijske državne opere De Munt / La Monnaie. Direktorka Studija je koreografkinja Anne Teresa De Keersmaeker.

DNA ima trojaku strukturu:

→ omogućava većem broju mladih igrača I koreografa iz cele Evrope pristup postojećim PARTS obrazovnim programa kroz organizaciju prezentacija, audicija i stipendiranje,

→ formiran novi dvogodišnji obrazovni istraživački program međunarodnog karaktera namenjen profesionalnim plesačima i koreografima koji su završili svoje formalno obrazovanje.

→ podržava mlade koreografe koji su nedavno završili obrazovanje u prelasku u svet profesionalaca kroz rezidencijalne programe, koprodukcije njihovih prvih radova i prezentacije.

U okviru ovog projekta Stanica će biti koproducent četiri rada mladih koreografa iz Srbije koji su završili svoje formalno obrazovanje posle 2008. godine i koji su mlađi od 36 godina, tokom naredne četiri godine. Pored produkcija, Stanica će organizovati i četiri umetnička rezidencijalna programa. U periodu između januara i aprila 2016. godine Stanica će organizovati i ugostiti audiciju za lokalne igrače i koreografe u okviru prijema novih učesnika u P.A.R.T.S. obrazovne programe.

U okviru DNA početkom 2016. godine, od umetnika koji su do tada prepoznati od strane 13 koorganizatora projekta, biće oformljena grupa od 8 posebno odabranih perspektivnih mladih plesača i koreografa iz različitih delova Evrope koja će imati intenzivnu podršku programa tokom dve godine. Za ovu grupu biće dodatno organizovana izvođenja njihovih radova širom Evrope, koprodukcija novih radova, rezidencije, tehnička podrška, umetnička supervizija itd.

Ovim projektom Stanica dalje podržava procese razvoja domaće plesne scene kroz aktiviranje potencijala mladih umetnika, aktivno uključivanje u medjunarodnu scenu i obezbedjivanje dugoročnih partnerstava sa relevantnim školama, instititucijama i festivalima širom Evrope.

Partneri Stanice su, osim PARTSa, i AL KANTARA ASSOCIAÇÃO CULTURAL iz Portugala, CDC TOULOUSE / MIDI-PYRÉNÉES iz Francuske, HEBBEL-THEATER BERLIN GESELLSCHAFT MBH, iz Nemačke, HELLENIC FESTIVAL SA iz Grčke, KUNSTENCENTRUM VOORUIT VZW iz Belgije, LATVIJAS JAUNA TEATRA INSTITUTS iz Letonije, PACT ZOLLVEREIN CHOREOGRAPHISCHES ZENTRUM NRW BETRIEBS GMBH iz Nemačke, STICHTING MODERNE DANS EN BEWEGING iz Holandije, STIFTELSEN MODERNA DANSTEATERN iz Švedske, TRAFO KMH NONPROFIT KFT iz Mađarske и ZODIAK PRESENTS RY iz Finske.

PROČITAJTE: