specialNEW

Special Issue

Zamišljen kao izveden časopis, Special Issue je nastao kao odgovor na recentnu multiplikaciju diskurzivnih izvedba. Ovaj razvoj se uglavnom odvija na marginama konvencionalnijih produkcionih formata, te Special Issue pravi sopstveni prostor za razvoj. Umetnici koji su angažovani na projektu uglavnom rade u mnogim zemljama i svi zajedno čine jednu međunarodnu zajednicu koja razvija diskurse, korpus pitanja, primedbe i ideje koje konstituišu tu zajednicu. Istovremeno, svi umetnici žive negde i svi njihovi politički, ekonomski, društveni, profesionalni i lični konteksti se drastično razlikuju u zavisnosti od mesta koje naseljavaju. Publika svakog izdanja, sa svojim očekivanjima i brigama se takođe drastično razlikuje.

U okviru projekta Special Issue, Stanica je predložila format laboratorije za kolaborativno istraživanje koncepta koreografije pažnje koji sprovode plesači, koreografi, kustosi i vizuelni umetnici. Poreklo koncepta potiče od rada koreografkinje Dalije Aćin Telander i vizuelnog umetnika Siniše Ilića i njihove izvedbe Vežba iz koreografije pažnje: tačka bez povratka koja je realizovana u vidu knjige. Proces koji je generisao knjigu se bazirao na uzajamnim izazovima vizuelnog, tekstualnog i telesnog materijala, kustoskih pokušaja i političkih izjava. U finalnoj formi knjige koja je dizajnirana i predočena publici, ovi procesi su se materijalizovali kao instrument za koreografisanje pažnje izvođača, a izvođači su istovremeno i članovi publike.

LABORATORY
15-27 October 2012 – Belgrade

Isin Onol, Marko Milić, Katarina Popović, Maja Ćirić, Ljiljana Tasić, Ana Dubljević, Malin Elgan, Roger Rossell, Larraitz Torres, Mathilde Chénin

This library is a temporary-and-still-under-construction research material, that emerged from a two weeks collaborative laboratory, held in Belgrade, Serbia, in october 2012, around the question of “choreography of attention”.

Special Issue Screenshot

Web Archive link

A FEW POINTS ABOUT VEŽBA IZ KOREOGRAFIJE PAŽNJE (AN EXERCISE FOR CHOREOGRAPHY OF ATTENTION)

The purpose of this text is to sketch out the issues coming out of choreographer Dalija Aćin and visual artist Siniša Ilić’s decision to realise their cooperation and performance Vežba iz koreografije pažnje: ‘Tačka bez povratka’ (Exercise for Choreography of Attention: ‘Point of No Return’) as a book.

NO LINKS AVAILABLE

PROČITAJTE: