Posao u Stanici grafika

PAŽNJA, PAŽNJA! Posao u Stanici!

Tražimo novog saradnika/cu! Stanica Servis za savremeni ples otvara konkurs za saradnika na poziciji FINANSIJSKOG MENADŽERA sa pola radnog vremena. Naš saradnik za finansije treba da ispuni sledeće uslove: ima iskustvo rada u polju kulture, poželjno i u civilnom sektoru, ima iskustvo rada na evropskim i drugim međunarodnim projektima, poznaje pravila finansijskog upravljanja projektima, ima…
Akademie Schloss Solitude Photo

Otvoreni poziv za rezidencijalni program Schloss Solitude u Štutgartu 2024.

U saradnji sa Akademijom Schloss Solitude iz Štutgarta, Stanica Servis za savremeni ples poziva umetnike/umetnice,  kustose/kustoskinje i teoretičare/teoretičarke iz Srbije da se prijave za tromesečni rezidencijalni program u periodu od septembra do novembra 2024. godine. Poziv se odnosi na sve one koji se bave savremenim plesom, izvođačkim umetnostima i performansom. Ova dugoročna saradnja omogućava Stanici…
Arus Femia, foto Luka Knežević Strika

Kondenz 2023, dan devet: ARUS Femia

Kondenz 2023 je zatvoren fantastičnim razgovorom “ARUS Femia – Conference Series” u Muzeju afričke umetnosti koji se bavio ulogom žena u ruralnim predelima u očuvanju genetskog, botaničkog, ljudskog i kulturnog nasleđa, a zatvoren je naravno žurkom. Hvala i vidimo se sledeće godine!
Repertorio No.2, foto Vladimir Opsenica

Kondenz, dan osmi: teorija i praksa

Osmog dana Kondenza ponovo su sa nama bili učesnici StationOne rezidencije Neto Machado i Jorge Alencar, a festivalski program je zatvoren performansom “Repertorio No.2” mladih brazilskih umetnika Davija Pontesa i Wallacea Ferreire.
Necropolis, foto Luka Knežević Strika

Kondenz, sedmi dan: O istorijama

Dan je počeo performansom “Necropolis” koreografa i performera Arkadija Zaidesa u Centru za kulturnu dekontaminaciju koji je zatekao publiku Kondenza, dok je “Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom” Igora Koruge završila sa ovacijama u Bitef teatru.
33 ph vladimir opsenica KONDENZ Festival NEUT Hiljadu i druga noc DSC 0215

Kondenz, dan peti: Neut & Zrinka Užbinec

Peti dan ovogodišnjeg izdanja Kondenza počeo je radionicom Zrinke Užbinec „Koreografije slatkosti–nasilja”. dok je plesni kolektiv NEUT, uz pomoć kamernog ansambla MONK, izveo performans “1002. noć” u galeriji ArtGet Kulturnog centra Beograda.
OmniToxica foto LK Strika 10

Kondenz, dan četvrti: od knige do haosa

Tačno na pola festivala ekipa umetnica pod vođstvom Paule Chaves Bonille angažovala je publiku u Centru za kulturnu dekontaminaciju nakon rusvaja zvanog “Omni Tóxica”. Dan je počeo predstavljanjem knjige “Systering: Practicing feminist governance” u Magacinu sa ekipom programa Critical Practice (Made In Yugoslavia).
Kondenz 2023 Es un no parar foto L K Strika 28

Kondenz, treći dan: publika na sceni

Trećeg dana Kondenz festivala publika je u foajeu Malog pozorišta “Duško Radović” probala da u sedam minuta uradi ono što su Dario Barreto Damas i Zrinka Užbinec izvodili sat vremena. U magacinu, novo izdanje Feminističke škole.
ph vladimir opsenica KONDENZ I need a new body DSC 9946

Kondenz, dan drugi: trostruki program

Prvi susret sa (Non)Aligned Movements programom na ovogodišnjem Kondenzu odigrao se sinoć (28. oktobra) u Centru za kulturnu dekontaminaciju kroz predstavu “I Need A New Body”. Predstavi su prethodili Feministička škola sa Anom Dubljević i “audio-šetnja Terra Nullius” sa Paulom Diogo.
Kondenz Terra Nullius odlozeno 3

Kondenz, uvod: “Terra Nullius” druženje

Kondenz festival je otvoren juče, sasvim neočekivano. Nakon što smo dobro pokisli, složili smo se da audio-šetnju Paule Diogo “Terra Nullius” odložimo za danas u 17:30, a prisutne goste i umetnike ugrejemo u obližnjoj “Vodenici” uz priče umetnice iz Portugala.
Fanti Baum Portrait

#StationOne: Fanti Baum

U periodu od septembra do novembra u našem rezidencijalnom programu #StationOne u Magacinu boravi umetnica iz Nemačke, Fanti Baum. Ova rezidencija je deo razmene između Stanice i Akademije Schloss Solitude u Štutgartu, koja traje od 2015. godine. Dok je Fanti u Beogradu, u Schloss Solitudu boravi Danka Sekulović, beogradska umetnica koja je najaktivnija u oblasti savremenog cirkusa. Fanti Baum je umetnica…
B/W Photo: Audience

OTVORENO PISMO MINISTARKI KULTURE REPUBLIKE SRBIJE MAJI GOJKOVIĆ

Izražavamo svoj protest i nezadovoljstvo zbog odluka koje ste doneli i potpisali u formi Rešenja o dodeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti Umetnička igra – balet, narodna igra, savremena igra (stvaralaštvo, produkcija i interpretacija) u 2023. godini od 5. maja ove godine.
Photo: Dancers Throwing Hands In The Air

Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom

Polazna želja u kreiranju ove plesne predstave jeste pitanje: na koji način arhiviranje plesne umetnosti može biti umetnička praksa? Autorovo istraživanje ove želje odvija se kroz transgeneracijsku kreativnu razmenu sa šest koreografa/reditelja/plesača/izvođača lokalne nezavisne plesne scene: Nelom Antonović, Anđelijom Todorović, Jelenom Jović, Tanjom Pajović, Borisom Čakširanom, i Sanjom Krsmanović Tasić.
Akademie Schloss Solitude Photo

Otvoreni poziv za rezidencijalni program Schloss Solitude u Štutgartu

U saradnji sa Akademijom Schloss Solitude iz Štutgarta, Stanica Servis za savremeni ples poziva umetnike/umetnice,  kustose/kustoskinje i teoretičare/teoretičarke iz Srbije da se prijave za tromesečni rezidencijalni program u periodu od oktobra do decembra 2023. godine. Poziv se odnosi na sve one koji se bave savremenim plesom, izvođačkim umetnostima i performansom.
Puzzle 7 Logo

PUZZLE #7

Puzzle#7 je novi ciklus u okviru platforme Puzzle, čiji je cilj sistematična razmena znanja i iskustava između generacije afirmisanih koreografa i teoretičara i mlađih umetnika, ali i predstavljanje modela obrazovanja kao otvorenog, eksperimentalnog, uključujućeg, koji propituje akademski i institucionalni tretman savremenih izvođačkih umetnosti kod nas.
Academy of Dance and Performance Logo

Otvoreni poziv za mlade producente u plesu!

Stanica Servis za savremeni ples otvara konkurs za stipendiju za jednu mladu producentkinju ili producenta koji želi da se usavrši u polju produkcije savremenog plesa. Obrazovni program realizuju saradnički Nacionalni plesni centar u Bukureštu, Brain Store Project iz Sofije i Stanica tokom 2023. godine u okviru projekta SEEDS – South East European Dance Stations. Obrazovni…
Puzzle novembar 2022 21

СМУТХИ/PUZZLE #6

Puzzle #6 / 2022 je novi ciklus u okviru platforme Puzzle, čiji je cilj sistematična razmena znanja i iskustava između generacije afirmisanih koreografa i teoretičara i mlađih umetnika kako bi se novim akterima približilo polje savremenog plesa, a već aktivnim koreografima i plesačima ojačala umetnička i profesionalna praksa. Program počinje 2. aprila i traje do kraja novembra 2022.
30 10 Kondenz razgovor sa Ana Ignjatovic foto Luka Knezevic Strika 12

Kondenz, dan osmi – U ovome smo svi zajedno

Zatvaranje 15. po redu Kondenz festivala desilo se u društvu jedne od utemeljivačica savremenog plesa u Srbiji, Ane Ignjatović Zagorac, kroz intervju koji je sa njom vodila Milica Ivić. Nakon toga, u Bitef teatru kretali smo se kroz narative i postupke Katalin Ladik u performansu “U.F.O. – Hommage to Katalin Ladik” umetnica Irene Z. Tomažin i Jule Flierl. Hvala svima i vidimo se sledeće godine!
18 ph vladimir opsenica KONDENZ festival Marko Pejović O iscrpljivanju CZKD DSCF0292

Kondenz, dan sedmi – Ruke, tela, iscrpljenost, aplauz

Sedmog dana u legatu Čolaković bili smo na putovanju. Vodič je bio Thiago Granato. “Trança” – poziv na taktilno putovanje gde se zvuk i pokret prepliću na vrtoglavim površinama i temporalnostima uvela nas je u posebnu dimenziju. U Centru za kulturnu dekontaminaciju Marko Pejović se predstavio predstavom “O iscrpljivanju ili plutanje van sopstvenih granica”.
To Speak Light Pours Out foto Srdan Veljović 6

Kondenz, dan šesti – To Speak Light Pours Out

U punoj Velikoj sali SKC-a desila se magija zvuka koja je uz instrumente (udaraljke) i žive vokale povela na transcedentalno putovanje. “To Speak Light Pours Out”, koncertna predstava koju potpisuje umetnica Kate McIntosh, pokazala nam je kako je sve bilo zvuk i zvuk smo bili mi.
44 ph vladimir opsenica KONDENZ Festival Ivana Kalc i Igor Koruga ZAŠTO NE DSC 8817

Kondenz, dan treći – Jer zašto da ne

4IMNNML (For I am an Animal) & ZAŠTO (NE)? / U Teatru Vuk, Stefan Veselinović i Romain Lafon-Pachot pokazali su nam, zanimljivo i počuno, šta sve igre reči mogu doneti. U Ateljeu 212 Igor Koruga i Ivana Kalc istraživali su (ne)stalnost tela i identiteta.
ph vladimir opsenica XV KONDENZ Works in Silence DSCF6730

Kondenz, dan drugi – Hvala ti Lusinda

Naš dragi Rok Vevar, teoretičar i i plesni arhivar iz Ljubljane, otvorio je drugi dan festivala predavanjem o radu Lusinde Čajlds. Nakon toga, ansambl Dance On je, kako i ime kaže, u tišini ali u neverovatnoj sinergiji izveo predstavu “Works in Silence – Lucinda Childs”.
ph vladimir opsenica KONDENZ otvaranje Guvernanta DSC 8022

I bi žurka – Kondenz opening party!

U Guvernanta baru su se smestila sva draga lica, svi poznati zagrljaji, svi pogledi koji će postati prijateljski. Napravili smo žurku otvaranja povodom XV Kondenza, slavili smo jubilej, ranjivost i nas. Muziku je birao naš dragi Grof K.T. I. Hvala svima koji su upriličili naše slavlje!
romuald krezel photo maurycy stankiewicz

#StationOne – gost Romuald Krezel

Staničin reizidencijalni program #StationOne od 21. oktobra ugostiće koreografa Romualda Krezela koji živi i radi u Berlinu. To će biti prilika da naši umetnici i saradnici upoznaju njegov rad, ali i da on upozna našu scenu i njene dinamike, posebno kroz Magacin gde će provoditi najviše vremena. Njegov rad je kombinacija koreografskih izvedbi s primesama…
Za dostojanstven rad u kulturi

Za dostojanstven rad u kulturi!

12. oktobar 2022. – ZA HITNO SPROVOĐENJE JAVNIH KONKURSA –  POZIVAMO MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA NA ODGOVORNOST, ZAHTEVAMO HITNU OBJAVU REZULTATA KONKURSA ZA 2022. GODINU KOJI JOŠ UVEK NISU OBJAVLJENI I HITNO SPROVOĐENJE JAVNIH KONKURSA DO POČETKA GODINE Ministarstvo kulture i informisanja do današnjeg dana, uprkos našim upitima, molbama i zahtevima, nije objavilo rezultate nekoliko…
KOLO, fotografija: Luka Knežević Strika / Foto tim KC Magacin

PUZZLE #6 / 2022

Puzzle #6 / 2022 je novi ciklus u okviru platforme Puzzle, čiji je cilj sistematična razmena znanja i iskustava između generacije afirmisanih koreografa i teoretičara i mlađih umetnika kako bi se novim akterima približilo polje savremenog plesa, a već aktivnim koreografima i plesačima ojačala umetnička i profesionalna praksa. Program počinje 2. aprila i traje do kraja novembra 2022.
IMG 7028

ples. pokret. slika

Video arhiva & video intervencija u plesu / Izložba video i performans radova plesnih umetnika Stanica Servis za savremeni plesGalerija PodroomKulturni centar Beograda26. februar 2022.13:00 – 21:00 Izložba ples. pokret. slika predstavlja najnovije radove plesnih i performans umetnika iz Beograda koje je producirala Stanica Servis za savremeni ples tokom 2021. godine. Ovi umetnici_e, eksperimentišući u…
ph vladimir opsenica KONDENZ Precarious Moves Michael Turinsky CZKD DSCF7566

Osmi dan Kondenza: o feminizmu i pokretljivosti

Pretposlednjeg dana festivala videli smo promociju dve knjige u Magacinu, “One stvari – eseji o ženskoj seksualnosti” Jasne Jasne Žmak i “Feministički porno-pejzaži” Ane Dubljević, a nakon toga, u CZKD-u smo predstavili rad “Precarious Moves” Mihaela Turinskog, mladog koreografa i performera u invalidskim kolicima.
Blurry Photo Of People Dncing

Puzzle

Puzzle je projekat posvećen profesionalnom razvoju mladih plesača/ica i koreografa/kinja kroz stvaranje platforme za sistematičnu razmenu znanja i iskustava u plesu. Kroz upoznavanje sa praksama afirmisanih domaćih i međunarodnih koreografa, polaznici programa dolaze u dodir sa širokim spektrom relevantnih praksi neophodnih za profesionalni razvoj – od plesa i koreografije, koncipiranja i pisanja projekata, do samog izvođenja.
one1

#StationONE

Od 2015. godine Stanica razvija svoj novi rezidencijalni program StationOne namenjen umetnicima, istraživačima, teoretičarima i producentima koji se bave savremenim plesom i svim srodnim umetničkim, teorijskim i aktivističkim praksama. StationOne je platforma koja se gradila prethodnih godina kroz različite aktivnosti i programe Stanice i saradnje sa brojnim partnerskim organizacijama i mrežama.
Lionhearted Logo

Lionhearted

Lionhearted je platforma koja će podržati i osnažiti mlade evropske umetnike u oblasti savremenih izvođačkih umetnosti kroz stvaranje zajedničke platforme umetničkih organizacija. Sve organizacije-članice će ugostiti i slati mlade umetnice i umetnike, a uz pomoć platforme će ne samo moći da prelaze nacionalne granice, već i da dobiju podršku u vidu pokrivanja troškova, promocije i pozicioniranja u okviru “šire slike”.
DNA

Departures and Arrivals

[DNA] Departures and Arrivals je međunarodni projekat podržan od strane programa Kreativna Evropa u kome Stanica učestvuje kao jedan od 13 partnera iz 11 zemalja. U okviru ovog projekta Stanica će biti koproducent četiri rada mladih koreografa iz Srbije koji su završili svoje formalno obrazovanje posle 2008. godine.
Nomad Dance Academy Photo & Logo

Nomad Dance Academy

STANICA je jedan od inicijatora mreže Nomad Dance Academy (nomaddanceacademy.org) zajedno sa partnerima iz Ljubljane, Zagreba, Skoplja, Sofije… Inicijativa pokrenuta 2005. godine kao pokušaj umetnika i kulturnih radnika u oblasti savremenih izvodjačkih umetnosti sa Balkana da ustanove prostor za trajnu razmenu i saradnju u postkonfliktnim, traumatizovanim i dezorijentisanim društvima na ovim prostorima.
Life Long Burning

Life Long Burning

Life Long Burning (LLB) je projekat održive podrške savremenom plesu i izvođačkim umetnostima u Evropi i razvoju evropskih scena, podržan od strane programa Kultura Evropske unije. LLB obuhvata 10 različitih aktivnosti kroz koje teži osnaživanju međunarodne saradnje, omogućava mobilnost umetnika i njihovih radova i doprinosi njihovom profesionalnom razvoju.
generatorNEW

Generator

Generator je dugoročni kolaborativni projekat koji teži razvoju izvođačkih umetnosti za decu na teritoriji Balkana. Projekat okuplja umetnike, pedagoge, predstavnike institucija i eksperte angažovane na polju izvođačkih umetnosti i edukacije sa balkanskog i nordijskog prostora.
identityNEW

IDENTITY.MOVE!

IDENTITY.MOVE! nudi transnacionalnu platformu za teorijsko i umetničko istraživanje u oblasti savremenog plesa i srodnih izvođačkih umetnosti, fokusirajući se na “Istočni pojas” Evropske unije, odnosno zemlje od Baltičkog mora do Mediterana.
jardinNEW

Jardin d’Europe

Jardin d’Europe je evropski projekat koji je trajao od 2008. do 2013. godine i bio je posvećen uspostavljanju održive evropske infrastrukture za profesionalni razvoj mladih umetnika, menadžera i teoretičara u oblasti savremenog plesa. Ovaj projekat je ustanovio Prix Jardin d’Europe – nagradu za najboljeg mladog evropskog koreografa.
apap

APAP network

APAP mreža – (advanced performing arts project) je evropski projekat u kojem je Stanica bila pridruženi partner. Predložili smo projekat Temporaries za podršku mreže – 5 umetnika iz Srbije je učestvovalo na rezidencijama u Berlinu, Zagrebu i Varšavu i na festivalima u Kortrijku, Zagrebu i Varšavi.
gazingNEW

Gazing and Dancing

Naš cilj je razvijanje evropskog projekta oko koncepta pogleda, u pristupu koji simultano primenjuje teoretsko istraživanje i koreografsku perspektivu. Projekat će spojiti umetnike, istraživače i strukture iz više zemalja kako bi se omogućila i pospešila razmena njihovih veština i praksi.
specialNEW

Special Issue

U okviru projekta Special Issue, Stanica je predložila format laboratorije za kolaborativno istraživanje koncepta koreografije pažnje koji sprovode plesači, koreografi, kustosi i vizuelni umetnici.