ph vladimir opsenica KONDENZ 1 day DSC 4299 2

OTVORENO PISMO MINISTARKI KULTURE REPUBLIKE SRBIJE MAJI GOJKOVIĆ

Izražavamo svoj protest i nezadovoljstvo zbog odluka koje ste doneli i potpisali u formi Rešenja o dodeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti Umetnička igra – balet, narodna igra, savremena igra (stvaralaštvo, produkcija i interpretacija) u 2023. godini od 5. maja ove godine.
Istorija Neuspeh 6

Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom

Polazna želja u kreiranju ove plesne predstave jeste pitanje: na koji način arhiviranje plesne umetnosti može biti umetnička praksa? Autorovo istraživanje ove želje odvija se kroz transgeneracijsku kreativnu razmenu sa šest koreografa/reditelja/plesača/izvođača lokalne nezavisne plesne scene: Nelom Antonović, Anđelijom Todorović, Jelenom Jović, Tanjom Pajović, Borisom Čakširanom, i Sanjom Krsmanović Tasić.
Schloss Solitude

Otvoreni poziv za rezidencijalni program Schloss Solitude u Štutgartu

U saradnji sa Akademijom Schloss Solitude iz Štutgarta, Stanica Servis za savremeni ples poziva umetnike/umetnice,  kustose/kustoskinje i teoretičare/teoretičarke iz Srbije da se prijave za tromesečni rezidencijalni program u periodu od oktobra do decembra 2023. godine. Poziv se odnosi na sve one koji se bave savremenim plesom, izvođačkim umetnostima i performansom.
7 PUZZLE 2023

PUZZLE #7

Puzzle#7 je novi ciklus u okviru platforme Puzzle, čiji je cilj sistematična razmena znanja i iskustava između generacije afirmisanih koreografa i teoretičara i mlađih umetnika, ali i predstavljanje modela obrazovanja kao otvorenog, eksperimentalnog, uključujućeg, koji propituje akademski i institucionalni tretman savremenih izvođačkih umetnosti kod nas.
Academy of Dance and Performance 2023 2

Otvoreni poziv za mlade producente u plesu!

Stanica Servis za savremeni ples otvara konkurs za stipendiju za jednu mladu producentkinju ili producenta koji želi da se usavrši u polju produkcije savremenog plesa. Obrazovni program realizuju saradnički Nacionalni plesni centar u Bukureštu, Brain Store Project iz Sofije i Stanica tokom 2023. godine u okviru projekta SEEDS – South East European Dance Stations. Obrazovni…
Puzzle novembar 2022 21

СМУТХИ/PUZZLE #6

Puzzle #6 / 2022 je novi ciklus u okviru platforme Puzzle, čiji je cilj sistematična razmena znanja i iskustava između generacije afirmisanih koreografa i teoretičara i mlađih umetnika kako bi se novim akterima približilo polje savremenog plesa, a već aktivnim koreografima i plesačima ojačala umetnička i profesionalna praksa. Program počinje 2. aprila i traje do kraja novembra 2022.
30 10 Kondenz razgovor sa Ana Ignjatovic foto Luka Knezevic Strika 12

Kondenz, dan osmi – U ovome smo svi zajedno

Zatvaranje 15. po redu Kondenz festivala desilo se u društvu jedne od utemeljivačica savremenog plesa u Srbiji, Ane Ignjatović Zagorac, kroz intervju koji je sa njom vodila Milica Ivić. Nakon toga, u Bitef teatru kretali smo se kroz narative i postupke Katalin Ladik u performansu “U.F.O. – Hommage to Katalin Ladik” umetnica Irene Z. Tomažin i Jule Flierl. Hvala svima i vidimo se sledeće godine!
18 ph vladimir opsenica KONDENZ festival Marko Pejović O iscrpljivanju CZKD DSCF0292

Kondenz, dan sedmi – Ruke, tela, iscrpljenost, aplauz

Sedmog dana u legatu Čolaković bili smo na putovanju. Vodič je bio Thiago Granato. “Trança” – poziv na taktilno putovanje gde se zvuk i pokret prepliću na vrtoglavim površinama i temporalnostima uvela nas je u posebnu dimenziju. U Centru za kulturnu dekontaminaciju Marko Pejović se predstavio predstavom “O iscrpljivanju ili plutanje van sopstvenih granica”.
To Speak Light Pours Out foto Srdan Veljović 6

Kondenz, dan šesti – To Speak Light Pours Out

U punoj Velikoj sali SKC-a desila se magija zvuka koja je uz instrumente (udaraljke) i žive vokale povela na transcedentalno putovanje. “To Speak Light Pours Out”, koncertna predstava koju potpisuje umetnica Kate McIntosh, pokazala nam je kako je sve bilo zvuk i zvuk smo bili mi.
44 ph vladimir opsenica KONDENZ Festival Ivana Kalc i Igor Koruga ZAŠTO NE DSC 8817

Kondenz, dan treći – Jer zašto da ne

4IMNNML (For I am an Animal) & ZAŠTO (NE)? / U Teatru Vuk, Stefan Veselinović i Romain Lafon-Pachot pokazali su nam, zanimljivo i počuno, šta sve igre reči mogu doneti. U Ateljeu 212 Igor Koruga i Ivana Kalc istraživali su (ne)stalnost tela i identiteta.
ph vladimir opsenica XV KONDENZ Works in Silence DSCF6730

Kondenz, dan drugi – Hvala ti Lusinda

Naš dragi Rok Vevar, teoretičar i i plesni arhivar iz Ljubljane, otvorio je drugi dan festivala predavanjem o radu Lusinde Čajlds. Nakon toga, ansambl Dance On je, kako i ime kaže, u tišini ali u neverovatnoj sinergiji izveo predstavu “Works in Silence – Lucinda Childs”.
ph vladimir opsenica KONDENZ otvaranje Guvernanta DSC 8022

I bi žurka – Kondenz opening party!

U Guvernanta baru su se smestila sva draga lica, svi poznati zagrljaji, svi pogledi koji će postati prijateljski. Napravili smo žurku otvaranja povodom XV Kondenza, slavili smo jubilej, ranjivost i nas. Muziku je birao naš dragi Grof K.T. I. Hvala svima koji su upriličili naše slavlje!
romuald krezel photo maurycy stankiewicz

#StationOne – gost Romuald Krezel

Staničin reizidencijalni program #StationOne od 21. oktobra ugostiće koreografa Romualda Krezela koji živi i radi u Berlinu. To će biti prilika da naši umetnici i saradnici upoznaju njegov rad, ali i da on upozna našu scenu i njene dinamike, posebno kroz Magacin gde će provoditi najviše vremena. Njegov rad je kombinacija koreografskih izvedbi s primesama…
Za dostojanstven rad u kulturi

Za dostojanstven rad u kulturi!

12. oktobar 2022. – ZA HITNO SPROVOĐENJE JAVNIH KONKURSA –  POZIVAMO MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA NA ODGOVORNOST, ZAHTEVAMO HITNU OBJAVU REZULTATA KONKURSA ZA 2022. GODINU KOJI JOŠ UVEK NISU OBJAVLJENI I HITNO SPROVOĐENJE JAVNIH KONKURSA DO POČETKA GODINE Ministarstvo kulture i informisanja do današnjeg dana, uprkos našim upitima, molbama i zahtevima, nije objavilo rezultate nekoliko…
KOLO, fotografija: Luka Knežević Strika / Foto tim KC Magacin

PUZZLE #6 / 2022

Puzzle #6 / 2022 je novi ciklus u okviru platforme Puzzle, čiji je cilj sistematična razmena znanja i iskustava između generacije afirmisanih koreografa i teoretičara i mlađih umetnika kako bi se novim akterima približilo polje savremenog plesa, a već aktivnim koreografima i plesačima ojačala umetnička i profesionalna praksa. Program počinje 2. aprila i traje do kraja novembra 2022.
IMG 7028

ples. pokret. slika

Video arhiva & video intervencija u plesu / Izložba video i performans radova plesnih umetnika Stanica Servis za savremeni plesGalerija PodroomKulturni centar Beograda26. februar 2022.13:00 – 21:00 Izložba ples. pokret. slika predstavlja najnovije radove plesnih i performans umetnika iz Beograda koje je producirala Stanica Servis za savremeni ples tokom 2021. godine. Ovi umetnici_e, eksperimentišući u…
ph vladimir opsenica KONDENZ Precarious Moves Michael Turinsky CZKD DSCF7566

Osmi dan Kondenza: o feminizmu i pokretljivosti

Pretposlednjeg dana festivala videli smo promociju dve knjige u Magacinu, “One stvari – eseji o ženskoj seksualnosti” Jasne Jasne Žmak i “Feministički porno-pejzaži” Ane Dubljević, a nakon toga, u CZKD-u smo predstavili rad “Precarious Moves” Mihaela Turinskog, mladog koreografa i performera u invalidskim kolicima.
received 402912077098729

Ana Vuković

Ana Vuković rođena je u Beogradu 1994. Diplomirala je na katedri za menadžment i produkciju pozorišta radije i kulture na Fakultetu dramskih umetnosti 2018. godine, nakon čega je upisala master studije na smeru Teorije dramskih umetnosti i medija. Članica je redakcije portala Mašina, kao i ženskog kolektiva i organizacije Brina. Umetnička saradnica je na dvogodišnjem…
puzzle

Puzzle

Puzzle je projekat posvećen profesionalnom razvoju mladih plesača/ica i koreografa/kinja kroz stvaranje platforme za sistematičnu razmenu znanja i iskustava u plesu. Kroz upoznavanje sa praksama afirmisanih domaćih i međunarodnih koreografa, polaznici programa dolaze u dodir sa širokim spektrom relevantnih praksi neophodnih za profesionalni razvoj – od plesa i koreografije, koncipiranja i pisanja projekata, do samog…
one1

#StationONE

Počev od 2015. godine Stanica razvija svoj novi rezidencijalni program StationOne namenjen umetnicima, istraživačima, teoretičarima i producentima koji se bave savremenim plesom i svim srodnim umetničkim, teorijskim i aktivističkim praksama. StationOne je platforma koja se gradila prethodnih godina kroz različite aktivnosti i programe Stanice i saradnje sa brojnim partnerskim organizacijama i mrežama.
admin

Mirjana Dragosavljević

Mirjana Dragosavljević Mirjana Dragosavljević je kustoskinja i teoretičarka umetnosti; diplomirala na Odeljenju za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Кustoskinja je izložbe Umetnost je važna. Ali nije dovoljna, Centar za savremenu umetnost, Celje, Slovenija. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama, konferencijama, simpozijumima i programima u oblasti savremene umetničke produkcije u regionu i inostranstvu. Objavljuje…
lion

Lionhearted

Platforma LIONHEARTED Lionhearted će podržati i osnažiti mlade evropske umetnike u oblasti savremenih izvođačkih umetnosti kroz stvaranje platforme od 20 umetničkih organizacija. Bunker, Ljubljana, u saradnji sa 20 umetničkih organizacija iz Evrope – sa osobitom pažnjom ka periferiji Evrope – koje imaju iskustva u podržavanju mladih umetnika i facilitiranju umetničke saradnje.
DNA

Departures and Arrivals

[DNA] Departures and Arrivals je međunarodni projekat podržan od strane programa Kreativna Evropa u kome Stanica učestvuje kao jedan od 13 partnera iz 11 zemalja. Projekat je inicirala čuvena plesna škola iz Brisela P.A.R.T.S. (The Performing Arts Research and Training Studios), osnovana 1995. godine udruženim snagama plesne kompanije Rosas i belgijske državne opere De Munt…
igorKnovo

Igor Koruga

Igor Koruga radi kao samostalan umetnik u oblasti izvođačkih umetnosti (savremeni ples i koreografija). Diplomirao je na master studijama iz etnologije i antropologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kao i na odseku Solo/Dance/Authorship na Univerzitetu umetnosti i Edukativnom Plesnom Centru (HZT) u Berlinu. Igor je član STANICE od 2006.godine. Učestvovao je do sada u više…
dusanMnovo

Dušan Murić

Rođen 1971., u Ćupriji. Bavi se performativnim delatnostima od 1995. Uglavnom savremenim plesom u koreografijama Bojane Mladenović, Isidore Stanisić, Nele Antonović i Anđelije Todorović. Takodje nastupao i bio zadužen za scenski pokret u više savremenih dramskih predstava Petra Pejakovića, Anje Suše, Ivane Koraksić, kao i u predstavama drugih autora Sa Bojanom Mladenović, koautor međunarodnog projekta…
nomadNEW

Nomad Dance Academy

STANICA je jedan od inicijatora Nomad Dance Academy zajedno sa partnerima iz Ljubljane, Zagreba, Skoplja, Sofije – nomaddanceacademy.org Nomad Dance Academy (NDA) je inicijativa pokrenuta 2005. godine kao pokušaj umetnika i kulturnih radnika u oblasti savremenih izvodjačkih umetnosti sa Balkana da ustanove prostor za trajnu razmenu i saradnju u postkonfliktnim, traumatizovanim i dezorijentisanim društvima na…
llbNEW

Life Long Burning

Life Long Burning (LLB) je projekat održive podrške savremenom plesu i izvođačkim umetnostima u Evropi i razvoju evropskih scena, podržan od strane programa Kultura Evropske unije. Projekat će u petogodišnjem periodu (od 1. jula 2013. godine do 30. juna 2018. godine) partnerski realizovati veći broj značajnih organizacija, trupa i produkcijskih kuća u oblasti savremenog plesa,…
generatorNEW

Generator

Novosti: U okviru projekta Generator realizovana je ,,Vežbanka za pokret i ples” i priručnik ,,Kako upoznati decu s pozorištem i pozorište s decom?” Obe publikacije su namenjene vaspitačima, učiteljima, roditeljima i svim onima koji žele da deci približe pozorište i ples. Besplatno vežbanku možete preuzeti ovde, a priručnik ovde. Generator je dugoročni kolaborativni projekat koji teži…
identityNEW

IDENTITY.MOVE!

IDENTITY.MOVE ! nudi transnacionalnu platformu za teorijsko i umetničko istraživanje u oblasti savremenog plesa i srodnih izvođačkih umetnosti , fokusirajući se na ,,Istočni pojas” Evropske unije , odnosno zemlje od Baltičkog mora do Mediterana .IDENTITY.MOVE ! daje forum za razmenu i umetničku produkciju mladim umetnicima i kustosima uključenih zemalja i na taj način povezuje lokalne…
jardinNEW

Jardin d’Europe

Jardin d’Europe je evropski projekat koji je trajao od 2008. do 2013. godine i bio je posvećen uspostavljanju održive evropske infrastrukture za profesionalni razvoj mladih umetnika, menadžera i teoretičara u oblasti savremenog plesa. To je bio prvi veliki evropski projekat u kome je Stanica ucestvovala i kroz koji je znatno razvila svoje i kapacitete lokalne plesne…
apapNEW

APAP network

APAP mreža – (advanced performing arts project) je evropski projekat u kome je Stanica bila pridruženi partner. Stanica je bila jedan od takozvanih libero partnera koji dobijaju podršku mreže tokom jedne godine. U 2012. godini, Stanica je predložila projekat Temporaries (http://temporaries.weebly.com/ ) za podršku mreže tako što je 5 umetnika iz Srbije učestvovalo na rezidencijama…
gazingNEW

Gazing and Dancing

Naš cilj je razvijanje evropskog projekta oko koncepta pogleda, u pristupu koji simultano primenjuje teoretsko istraživanje i koreografsku perspektivu. Projekat će spojiti umetnike, istraživače i structure iz više zemalja kako bi se omogućila i pospešila razmena njihovih veština i praksi. Projekat cilja da postane perspektivan factor razmene, konfrontacije i eksperimenata – svojevrsna laboratorija u kojoj…
specialNEW

Special Issue

Zamišljen kao izveden časopis, Special Issue je nastao kao odgovor na recentnu multiplikaciju diskurzivnih izvedba. Ovaj razvoj se uglavnom odvija na marginama konvencionalnijih produkcionih formata, te Special Issue pravi sopstveni prostor za razvoj. Umetnici koji su angažovani na projektu uglavnom rade u mnogim zemljama i svi zajedno čine jednu međunarodnu zajednicu koja razvija diskurse, korpus…
markoMnovo

Marko Milić

Marko Milic je rodjen 1981 u Srbiji. Studirao je Andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1996 ucestvuje u radionicama Centra za kulturu Stari grad, a od 2004 radi u centru kao asistent u radionicama za mlade ometene u ucenju. 2002 zapocinje svoje radove pod uticajem nezavisnih pozorista iz Beograda. Saradjivao je sa umetnicima kao…
anaDnovo

Ana Dubljević

Ana Dubljević ( 1980, Beograd) je izvodjačica i autorka u polju plesa, koreografije i koreografije kao proširene prakse. Fokusira svoj rad na pitanje političnosti, s jedne strane umetnosti i umetničkog dela, i sa druge strane političnosti naših svakodnevnih individualnih i kolektivnih života, danas. Ana je aktivni član Stanice, servisa za savremeni ples iz Beograda. Završila…
draganaBnovo

Dragana Bulut

Dragana Bulut radi u polju savremenog plesa i koreografije. Rodjena u Mostaru, odrasla u Beogradu, a trenutno živi u Berlinu, gde je diplomirala na master studijama odseka Solo/Dance/Authorship, u Centru za ples (HZT) na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Razvija svoje koreografije od 2005, koje je predstavila u različitim nacionalnim i međunarodnim kontekstima (Tanzquartier u Beču,…
jovanaKnovo

Jovana Rakić Kiselčić

Jovana Rakić Kiselčić Diplomirala je na odseku za Etnologiju i antropologiju na Filozofskom Fakultetu u Beogradu i zavšila master studije na Akademiji za muziku i ples, odsek Diseminacija plesa u savremenom kontekstu, Keln, Nemačka. Dobitnica je stipendije Dance Web 2011. a učestvovala je i u programima Nomad Dance Academy 2010 i ENPARTS Open Campus, Dansens…
dalijaAnovo

Dalija Aćin Thelander

adresa: Friherregatan 14, 16558, Stockholm, Švedskatelefon: +46709462072, +381 60 42 82 842email: dalija.acin@yahoo.comwww.dalijaacin.net Rođena 1974. godine. Diplomirala je u Baletskoj školi Lujo Davičo i sticala znanje i prakse iz oblasti savremenog plesa kroz mnogobrojne programe u Evropi. Svoje koreografske radove predstavila je na festivalima u zemlji i inostranstvu (Impulstanz, Tanz im August, URB Festival, Les…
ksenijaDJnovo

Ksenija Đurović

Ksenija Đurović (1987) je kulturna radnica, rođena u Beogradu. Diplomirala je na katedri za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bavi se produkcijom savremenih izvođačkih i vizuelnih umetnosti, radi u Stanici od 2011. na poslovima administracije, organizacije i koordinacije projekata. Iskustvo stiče u civilnom, javnom i privatnom sektoru, u Muzeju savremene…
marijanaCnovo

Marijana Cvetković

Menadžerka Stanice od njenog osnivanja, konteksterka, entuzijastkinja i aktivistkinja. Pravi i vodi projekte, piše, podučava, putuje, drži predavanja i radionice. Želi pravi prostor za Stanicu i savremeni ples u Beogradu.
milanMnovo

Milan Marković Matthis

Milan Marković Matis je dramaturg, dramski pisac i scenski izvođač nastanjen u Malmeu. Drame su mu izvođene u Srbiji i Engleskoj i Hrvatskoj i objavljene na slovenačkom, engleskom i nemačkom jeziku. Kao dramaturg je radio na predstavama u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Nemačkoj i Danskoj. milan-markovic.com